TrackOnline

Blogs/ Efficiënt beheer van herbruikbare emballage is van groot belang!

5 februari 2020

Het efficiënt beheren van herbruikbare emballage, zoals pallets, karren, containers en kratten is in de logistieke sector van groot belang. Het beheer van herbruikbare emballage, ook wel bekend als returnable transport items (RTI’s), brengt voor een logistieke organisatie kostenvoordelen met zich mee en is duurzaam. Wil jij ook graag je herbruikbare transport items weer retour zien? Dan is een goed beheer van de emballagestromen van groot belang. In dit artikel leggen we uit wat herbruikbare emballage is en waarom je deze goed moet beheren. 

Wat is herbruikbare emballage?

Herbruikbare emballage, of ook wel returnable transport items (RTI’s) genoemd, zijn bijvoorbeeld duurzame pallets die meerdere keren en vaak zelfs jaren gebruikt kunnen worden. Herbruikbare emballage is goed voor het milieu omdat het de productie van bijvoorbeeld wegwerp pallets vermindert en de CO2 emissie minimaliseert door efficiënte transitie. Daarnaast kan jouw organisatie kosten besparen op de aankoop van herbruikbare emballage, omdat deze emballage langer meegaat zijn de aanschafkosten eenmalig ten opzichte van wegwerp pallets die vaker worden aangeschaft

#1 Herbruikbare emballage is meer geld waard

Herbruikbare emballage heeft een hogere aanschafprijs dan pallets voor eenmalig gebruik. Hoewel een herbruikbare pallet langer meegaat en zich al binnen enkele keren terugverdient blijft het een grotere investering. De hogere aanschafprijs maakt het nog belangrijker om deze emballagestromen te beheren en inzicht te hebben in waar de herbruikbare emballage staat.

#2 Retour zien van herbruikbare emballage is essentieel

Het gevolg van de inzet van duurzame pallets is dat het retour krijgen van herbruikbare emballage vereist is. Als jouw organisatie duurzame pallets wil hergebruiken is een efficiënt management van emballage belangrijk. Daarnaast kan de behoefte ontstaan aan aanvullende processen, zoals onderhoud, wassen en reparatie van je herbruikbare emballage. Voor pooling-bedrijven is het noodzaakzakelijk om emballage op de juiste plek te hebben en de emballage op tijd terug te zien voor bijvoorbeeld het schoonmaken en de onderhoud van emballage. Ten slotte dienen toeleveranciers hun emballage tijdig terug te sturen, aangezien bedrijven huur kunnen vragen voor emballage dat te laat aankomt. Om de herbruikbare emballage inzichtelijk te maken, ontstaat de noodzaak van archivering en registratie van gegevensinvoer.

#3 Voorkom het verliezen van je herbruikbare emballage

Herbruikbare emballage vormt een vrij grote uitgave voor de afdeling logistieke middelen. Zelden worden ze bijgehouden en beheerd met dezelfde mate van zorg en controle als de verkochte producten die ermee worden vervoerd. Dit terwijl de emballage in sommige gevallen zelfs meer waard is dan de producten zelf. Een effectief en efficiënt beheer van je emballagestromen is daarom belangrijk om te voorkomen dat jouw emballage wordt gestolen of kwijtraakt.

#4 Financiële aflegging wanneer er emballage in een pool zit

Grote ondernemingen zouden zich waarschijnlijk de zware initiële investeringen van de aanschaf en het beheer van containers kunnen veroorloven. Kleine en middelgrote ondernemingen (mkb) daarentegen kiezen er vaak voor om de kosten van hun herbruikbare emballage (en de bijbehorende overheadkosten) te delen via pooling.

Herbruikbare emballage zorgt dus voor kostenbesparing van je organisatie en is beter voor het milieu. Om ervoor te zorgen dat de herbruikbare pallets weer retour komen is het emballage platform TrackOnline de juiste oplossing. Met TrackOnline kun je digitaal je emballage registreren en inzien. Wil je meer weten over TrackOnline en op de hoogte blijven over de belangrijkste ontwikkelingen en updates rondom emballage beheer? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief!