Iedereen die te maken heeft met transport van goederen wil het logistieke proces zo optimaal mogelijk laten verlopen. Door efficiënte transport routes en volgeladen vrachtwagens kun je meer tijd en winst halen uit het transport. Het digitale emballage platform van TrackOnline biedt verschillende mogelijkheden voor het optimaal inrichten van het logistieke proces van emballage, zoals kratten, karren en containers, door middel van slimme oplossingen voor de transport sector.

Met slimme logistieke oplossingen voor emballage kun je door digitalisering en automatisering in verschillende stappen van het transport efficiënter werken. Hiermee voorkom je problemen zoals verlies van karren, kratten fust of een tekort aan beschikbare emballage.

Wat is een slimme oplossing?

Onze commercieel directeur schreef eerder een blog over smart industry. Smart of slim heeft alles te maken met verregaande digitalisering en technologie. Het is de verrijking die technologie kan bieden, zoals automatisering en een voorspellend vermogen. Bij slimme logistiek kun je bijvoorbeeld denken aan technologische toepassingen zoals het gebruik van rfid, IoT of een mobiele applicatie.

Internet of things in de logistiek

Internet of Things (IoT) bestaat uit toepassingen en ondersteunende netwerktechnologieën waarbij sensoren, apparaten en machines op grote schaal met elkaar worden verbonden. Hierbij draait alles om datacommunicatie tussen apparaten. IoT kan binnen de logistiek veel toegevoegde waarde bieden voor emballage beheer. Bij TrackOnline gaat het om kleine apparaten die periodiek een signaal afgeven over bijvoorbeeld locatie, temperatuur of informatie over een open of gesloten deur. Hiermee kun je jouw vrachtwagens volgen en belangrijke data van ladingen monitoren. Daarnaast kun je specifieke regels instellen in combinatie met bepaalde waardes vanuit het IoT-apparatuur waarbij automatische emballage transacties in TrackOnline worden aangemaakt. Op deze manier kun je het logistieke proces van emballage slimmer inzetten. Lees meer over IoT in het artikel: Internet of things: hoe kan je dat gebruiken in TrackOnline?

Data verzamelen

Wanneer je gebruik wil maken van slimme logistieke oplossingen is het belangrijk dat je emballage data verzamelt én analyseert. Een slimme oplossing en data verzamelen heeft veel met elkaar te maken. In de logistiek kan heel veel data worden verzameld, dit gaat van aantal orders tot het gemiddelde voorraadniveau. Data wordt in de logistiek voornamelijk gebruikt om klanten te informeren en processen te optimaliseren. Door de data te analyseren en te zoeken naar afwijkingen en efficiëntie verbeteringen kun je processen in de logistiek optimaliseren. Volgens LogistiekProfs is het daarvoor belangrijk dat je bij de aanschaf van nieuwe software kijkt naar comptabiliteit, real-time rapportage en analyse mogelijkheden.

Data door de hele keten met integratie van het TMS-systeem

Wat belangrijk is bij het gebruik van verschillende technologieën zoals platforms en software, is dat ze met elkaar gekoppeld zijn of kunnen worden. Door meerdere systemen aan elkaar te koppelen blijft de verzamelde data niet in maar één systeem hangen. Het emballage platform TrackOnline heeft verschillende koppelingen gerealiseerd en zo ook met het Transport Management Systeem (TMS). De koppeling zorgt ervoor dat bestellingen vanuit het TMS-systeem automatisch worden geïmporteerd in TrackOnline. Door de koppeling te maken tussen TrackOnline en het TMS-systeem wordt bijvoorbeeld de ritplanning direct doorgezet naar TrackOnline.

Slimme logistieke oplossingen samengevat

Door gebruik te maken van IoT worden de vrachtwagens en ladingdragers getraceerd en gemonitord. Met de data die je verzameld uit deze gegevens en andere systemen kun je afwijkingen en efficiëntieverbeteringen detecteren en implementeren. Zorg dat de verschillende systemen met elkaar praten door een koppeling te maken met je huidige TMS-systeem en het emballage platform TrackOnline. Hierdoor staat alle relevante informatie op één centrale plek.

Wil je meer weten over slimme logistieke oplossingen en wat TrackOnline voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij vertellen je graag meer.