Van het scheiden van afval tot het kiezen voor plasticloze verpakkingen en producten. Iedereen heeft zo zijn eigen ideeën en aanpak om duurzaam bezig te zijn. Vandaag, de eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag in Nederland. Tijdens deze dag worden honderden duurzame ideeën en initiatieven vanuit de samenleving aan het kabinet voorgelegd. Ook als organisatie is het van belang om duurzaam te ondernemen en het milieu in acht te nemen bij het maken van (strategische) keuzes. Niet alleen omdat wet- en regelgeving je veelal verplicht dit te doen, maar ook omdat het een goed (en groen) imago geeft. Ook het beheren van emballage zoals karren, platen en plastic pallets kan op een duurzame manier worden gedaan. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Duurzame emballage

Duurzaam betekent niets minder dan dat iets het milieu zo min mogelijk belast. Duurzame emballage zou dus betekenen dat het emballage is wat het milieu zo min mogelijk belast. In emballage heb je de keuze uit twee soorten, te weten: eenmalige emballage en herbruikbare emballage. Eenmalige emballage zijn veelal één keer te gebruiken, zoals kartonnen dozen, emmers of zakken. Deze producten dienen regelmatig worden aangeschaft, maar de aanschafkosten van eenmalige emballage is laag. Herbruikbare emballage, ook wel returnable transport items (RTI’s), gaan langer mee en zijn bijvoorbeeld plastic pallets, Deense karren, (brood)kratten, dolly’s en CC-containers. De aanschafkosten hiervan zijn hoger, maar gaan langer mee.

Wat betreft emballage is herbruikbare emballage de duurzame emballage tegenover eenmalige emballage. Wanneer je als organisatie al de keuze hebt gemaakt voor herbruikbare emballage, dan ben je al duurzaam bezig. Echter, het is hierbij wel belangrijk dat je jouw emballage voortdurend blijft gebruiken en kunt inzetten middels een circulair systeem.

Emballage in een circulair systeem

Circulariteit, hier schreven we al eerder over, maar het blijft noodzakelijk om dit nogmaals te benoemen. Een circulaire economie houdt in dat grondstoffen zijn waarde behoud door duurzaam te gebruiken of te hergebruiken. Wat betreft emballage betekent dit dat je emballage in een oneindige cyclus blijft benutten. Jouw emballage moet dus weer geretourneerd, gerepareerd en gewassen worden, zodat jouw emballage telkens opnieuw ingezet wordt.

Hierbij is het van belang dat je jouw emballage retour krijgt. Emballage zoals karren, kratten, fusten en plastic pallets elk jaar opnieuw aanschaffen is niet duurzaam. Uiteraard zullen er een aantal ladingdragers zijn die het begeven en niet meer kunnen worden gebruikt. Ook hierbij is het belangrijk om deze te recyclen. Als je wilt voorkomen dat je elk jaar tig karren, platen, fusten en andere ladingdragers opnieuw moet kopen, dan is het belangrijk om altijd inzicht te hebben in waar jouw ladingdragers staan en van wie je nog ladingdragers terug kunt verwachten. Dit brengt ons bij de volgende duurzame toepassing: emballage registratie.

Emballage registratie is duurzaam

Als je de keuze hebt gemaakt voor herbruikbare emballage en hebt besloten om emballage duurzaam te gebruiken in een circulair systeem, dan is het belangrijk om emballage online te registreren en beheren. Met het online emballage registratie systeem TrackOnline, registreer en beheer je eenvoudig jouw emballage online. Een efficiënt beheer van herbruikbare emballage is belangrijk om te voorkomen dat je jouw emballage kwijtraakt. Met TrackOnline heb je real-time overzicht over de aantallen en locatie van jouw karren, platen, denen en andere emballage. Zo hoef je niet meer aan het einde van het jaar extra karren, platen, fusten en andere ladingdragers aan te schaffen. Daarnaast kunnen transporteurs efficiëntere routes afleggen wanneer er inzicht is in de aantallen emballage op elke locatie.

Hoe duurzaam beheer jij jouw emballage? Werk jij al aan de realisatie van een circulair systeem voor jouw producten en emballage? Met TrackOnline kun je jouw emballage duurzaam blijven benutten en heb je altijd overzicht over waar jouw emballage staat. Wil je meer informatie of heb je vragen over TrackOnline? Stuur gerust een e-mail naar hallo@bexter.nl. Wij staan je graag te woord en vertellen je graag meer over wat TrackOnline voor jouw organisatie kan betekenen.